Woonverzekering

De woonverzekering: meer dan een brandpolis

Een woonverzekering dekt de waarde van uw woning en inboedel tegen schade en brand. Daardoor wordt ze vaak een brandverzekering genoemd. Toch gaat deze polis veel verder dan alleen brand. U bent ook gedekt tegen schade door wateroverlast, hagel of storm, glasbreuk, kortsluiting, enzovoort.

Bovendien is uw inboedel meeverzekerd: van meubelen en kasten tot alles wat erin zit. Denk aan een dure multimedia-installatie of boekencollectie.

Schade, maar ook aansprakelijkheid

Naast uw woning en inboedel, dekt een woningverzekering ook uw burgerlijke aansprakelijkheid. Stel, er ontstaat in uw appartement een brand die vervolgens overslaat naar het huis van de buren. In dat geval bent u aansprakelijk en moet u instaan voor een (hoge) schadevergoeding. Een woningverzekering dekt alle kosten, ook als u zelf een fout hebt begaan waardoor de brand is ontstaan. Kwaad opzet is uiteraard niet gedekt.

Is een woonverzekering verplicht?

Voor wie een eigen woning bezit, is een woonverzekering niet wettelijk verplicht. Uiteraard wilt u uw gebouw wel beschermen tegen onverwachte schade. Zonder woonpolis kunt u bovendien geen hypotheek afsluiten.

Voor huurders is de polis wel wettelijk verplicht sinds het Vlaams Huurdecreet van 2019. Ook is de polis noodzakelijk om te kunnen voldoen aan het huurcontract en om de huurdersaansprakelijkheid in te dekken.

Wat dekt een woonverzekering?

Elke polis bestaat uit een aantal wettelijk vastgelegde basisdekkingen. Of u nu een woning bezit, verhuurt of huurt: via ons kantoor bent u optimaal verzekerd.

Deze dekkingen zijn standaard inbegrepen in elke polis:

  • Schade aan gebouw: van brand- of rookschade tot waterschade, stormschade of glasbreuk.
  • Inboedelverzekering: ook uw inboedel is beschermd. In geval van schade worden meubelen en inhoud vergoed volgens de voorwaarden van uw polis.
  • Bijstand 24u/24. Krijgt u te maken met een schadegeval? Reken 24/24 op professionele hulp bij een incident, onmiddellijk advies en de diensten van een slotenmaker.
  • Verhaal van derden: schade aan derden is in elke polis gedekt. Bijvoorbeeld: een leiding in de muur van uw woning breekt en veroorzaakt waterschade bij de buren.

Vragen over uw woonverzekering?

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen