Bijna elke autoverzekering in België werkt met een bonus-malussysteem. Het bonus-malussysteem beloont goede chauffeurs en bestraft onvoorzichtige chauffeurs.
Hoe werkt de bonus-malus?
De bonus-malus is een van de factoren die de premie van je autoverzekering bepalen. Hij wordt uitgedrukt in graden.
Elk jaar wordt je bonus-malusgraad aangepast in functie van het aantal ongevallen in fout:
- Rij je een jaar zonder ongeval? Dan daalt je bonus-malus. Bij de meeste verzekeraars is dat een daling met 1 graad.
- Veroorzaak je een ongeval? Dan stijgt je bonus-malus.
Je verzekeringspremie wordt aangepast in functie van de stijging of daling van je bonus-malus. De premie voor een bestuurder met een hoge bonus-malus is vaak een veelvoud van de premie voor een bestuurder met een lagere bonus-malus.
Hoe wordt je bonus-malus bepaald?
- Als beginnende chauffeur start je meestal met een bonus-malus van 11 als je je auto alleen voor privédoeleinden gebruikt.
- Veroorzaak je een ongeval? Dan stijgt je bonus-malus meestal met 5 graden.
- Rij je een jaar zonder ongeval? Dan daalt je bonus-malus gewoonlijk met 1 graad.
Levenslang laagste bonus-malusgraad of joker
De meest voorkomende methode bij verzekeraars is dat - vanaf uw bonus-malusgraad -2 bereikt - deze levenslang wordt behouden. Maar er zijn ook andere die hanteren bonus-malusgraad 0 levenslang.
Enkele uitzonderingen werken hier niet mee maar maken gebruik van jokers die worden verkregen door ongeval vrij te rijden. Die kan je inzetten bij een ongeval in fout zodat je bonus-malus en je verzekeringspremie toch niet stijgen.
U kan dus best altijd ons kantoor contacteren om u op de hoogte te stellen welke maatschappijen welke methodes hanteren.