Uw auto goed verzekerd: kiezen tussen werkelijke waarde en aangenomen waarde

Een omniumverzekering is een verzekering die dekking biedt voor schade aan je auto, ongeacht wie er verantwoordelijk is voor het ongeval. Bij het afsluiten van een omniumverzekering heb je de keuze tussen een verzekering waarbij de waarde van de auto wordt bepaald op basis van de werkelijke waarde of de aangenomen waarde.

Wat is de aangenomen waarde bij een omniumverzekering?

De aangenomen waarde is de waarde van je wagen op het moment van het schadegeval zoals die vooraf werd afgesproken met je verzekeraar. Uw nieuwe auto start dus met een cataloguswaarde van 100% maar begint na verloop van tijd minder waard te worden. De waarde is dus vastgelegd in het contract van je omniumverzekering:

  • Gedurende een bepaalde periode krijg je 100% vergoed van de catalogusprijs of van de prijs op je factuur (meestal lager dan de catalogusprijs omwille van kortingen). Welke van beide je krijgt, staat in je contract.
  • Na een bepaalde periode zal er een afschrijvingspercentage toegepast worden. Dat percentage verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

Goed om te weten: bij sommige omniumverzekeringen daalt de waarde van je auto vanaf dag 1 en wordt meteen een afschrijvingspercentage toegepast. Uiteraard is het interessanter dat je auto zo lang mogelijk zijn volledige waarde behoudt. Je kunt dan wellicht opnieuw dezelfde auto kopen zonder een euro te moeten bijbetalen.

Wat is de werkelijke waarde bij een omniumverzekering?

De werkelijke waarde is de marktwaarde van je wagen op het moment van je ongeval. Het wordt ook de reƫle waarde of de functionele waarde genoemd. De expert zal die waarde bepalen op basis van:

  • ouderdom van het voertuig
  • aantal afgelegde kilometers
  • staat van het voertuig

Tip: ga je niet akkoord met de waarde zoals die bepaald is door de expert en heb je een rechtsbijstandsverzekering? Dan kun je die inschakelen om een tegenexpertise te vragen.

Hoe bepaal je de waarde van je auto?

De waarde van een auto kan worden bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de bouwjaar, de kilometerstand, de staat van onderhoud en de uitrusting. Er zijn ook verschillende websites waar je de waarde van een auto kunt opzoeken

Welke keuze is het beste voor jou?

Welke keuze je maakt tussen werkelijke waarde en aangenomen waarde hangt af van je persoonlijke situatie, het gebruik van je wagen en de residuwaarde of herverkoopwaarde van je wagen.

Maar weet dat je met een omniumverzekering op basis van de aangenomen waarde een hogere vergoeding zult ontvangen dan met een formule op basis van de werkelijke waarde. De ruimste schadevergoeding krijg je met een formule volgens aangenomen waarde op basis van de catalogusprijs in plaats van de factuurprijs. De premie van je omniumverzekering zal duurder zijn, maar bij total loss of diefstal ben je beter af.

Wil je je autoverzekering even doorlichten? Contacteer ons. We helpen je graag verder.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen