Tips om je elektrische auto goed te verzekeren

Meer en meer Belgen kiezen voor een elektrische auto. Zeker op de professionele markt zijn elektrische auto’s in opmars. Logisch, want je kunt er steeds grotere afstanden mee rijden, opladen kost minder dan tanken, het onderhoud kost minder, er zijn subsidies en fiscale voordelen en het is milieuvriendelijk. Maar een elektrische auto kopen is een behoorlijke investering. Verzeker hem dus goed.

Kies voor een omniumverzekering, zo ben je gerust

Aan een elektrische auto hangt een stevig prijskaartje:

  • Voor een elektrische middenklasse-auto betaal je vaak al 10.000 euro meer dan voor dezelfde auto met een benzinemotor.
  • Bovendien is de batterij duur in verhouding met de prijs van de volledige auto. Wordt ze geraakt bij een ongeval? Dan volgt er een stevige factuur.

Het is dan ook een goed idee om de eerste jaren voor een volledige omniumverzekering te kiezen. Zo is je auto uitstekend beschermd tegen alle risico’s.

Wordt je auto al wat ouder? Dan kun je van een volledige omnium overstappen naar een gedeeltelijke of kleine omnium. Zo ben je nog altijd verzekerd tegen diefstal, brand, glasbraak, natuurkrachten en aanrijdingen met een dier.

Check of bluskosten gedekt zijn

Een brand in een elektrische auto is moeilijker onder controle te krijgen dan bij een traditionele auto omdat er 10.000 liter water nodig is om een batterij te koelen. Zelfs als het vuur onder controle lijkt te zijn, kan er in de batterij kortsluiting ontstaan, waardoor de temperatuur weer gaat stijgen en het vuur weer oplaait. Daarom worden brandende elektrische auto’s in een met water gevulde container (dompelcontainer) geplaatst. En daar hangt een behoorlijk kostenplaatje aan vast.

Sommige verzekeraars komen maar beperkt tussen in deze kosten. Kijk dit zeker na in de algemene voorwaarden.

Check welke onderdelen verzekerd zijn

Onderdelen van een elektrische auto kosten meer dan die van een gewone auto. Zorg er dus best voor dat ze mee verzekerd zijn:

  • Zijn je laadkabels als accessoires verzekerd?
  • Huur je een batterij? Check of ze verzekerd is.
  • Heb je een laadpunt thuis? Kijk na of het mee verzekerd is.

Sluit een bijstandsverzekering af

Het rijbereik van een elektrische auto blijft voorlopig beperkt. Maak je een uitstap of ga je op reis met je auto? Dan stippel je je trip dus best nauwkeurig uit zodat je niet stilvalt met een lege batterij. Gebruik kaarten met laadpunten om je route te plannen en laad je auto regelmatig op.

Het loont de moeite om een bijstandsverzekering af te sluiten naast je autoverzekering. Zo krijg je pechbijstand als je toch stilvalt met een lege batterij.

Meer weten over autoverzekeringen voor elektrische auto's?

Neem gerust contact op met ons. We geven je graag advies en bezorgen je een voorstel op maat.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen