Sparen buiten fiscaliteit: Tak 21 of Tak 23

Spaart u voor uw pensioen of belegt u via een Tak 21-verzekering? Dan is uw opbrengst op lange termijn nog steeds hoger dan bij een doorsnee spaarboekje. Voor wie bereid is wat meer risico te nemen, zijn er een aantal alternatieven in Tak 23 of via een combinatie van een Tak 21- en Tak 23-product. Zo mikt u op een hoger rendement.

Tak 21 is een veilige spaarverzekering

De opbrengst bestaat uit twee delen: een gewaarborgde minimumrente en een variabele winstdeelname. Deze laatste is afhankelijk van de resultaten van uw verzekeringsmaatschappij en wordt elk jaar opnieuw vastgelegd.

Tak 23: potentieel hoger rendement

Tak 23 is een beleggingsverzekering, en het rendement van uw spaargeld hangt af van de resultaten van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Om te zien hoeveel risico u wilt nemen, bepaalt uw makelaar eerst samen met u uw beleggersprofiel. Zo weet u in welk type fonds u wilt investeren en hoeveel.

Tip: u kunt de keuze van uw fonds wijzigen tijdens de looptijd van het contract. Ook is het mogelijk om uw reserve over te dragen van een fonds (Tak 23) naar een formule met gewaarborgd rendement (Tak21). Zo kunt u vermijden dat een uw belegging uw reserve aantast.

Tak 21 en Tak 23: welke andere verschillen bestaan er?

  • Bij Tak 21 is uw geld beschermd door het Garantiefonds tot 100.000 euro per persoon en per verzekeraar (deze garantie is er niet voor 2de pijlerproducten: VAPZ, IPT en POZ).
  • Bij niet-fiscale contracten betaalt u doorgaans roerende voorheffing van 30% wanneer u bij Tak 21 (een deel van) uw kapitaal in de eerste acht jaar opneemt. Bij Tak 23 is dat nooit het geval.
  • Bij Tak 21 kan uw verzekeraar een winstdeelname uitkeren bovenop de gegarandeerde intrest. Bij Tak 23 gebeurt dat niet.

Combinatie Tak 21 en Tak 23: het beste van 2 werelden

Bij de meeste verzekeraars kunt u zowel uw contracten Pensioensparen, Langetermijnsparen, vrij sparen als Individuele pensioentoezegging afsluiten in een combinatie Tak 21 – Tak 23. Zo kunt u uw spaargeld een extra boost geven door een stuk van uw premie te investeren in een Tak 23-luik, terwijl u op het Tak 21-gedeelte een gewaarborgde rentevoet blijft genieten. Door uw inleg te spreiden en omdat u over een langere termijn belegt, beperkt u bovendien het risico in het Tak 23-luik.

Vraag professioneel advies

Wilt u ook uw spaarplan extra zuurstof geven? Maak dan een afspraak met ons. Wij bekijken met u uw beleggersprofiel en kan u adviseren welke combinatie van Tak 21 en Tak 23 het beste bij u past.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen