Pensioensparen als appeltje voor de dorst

Je welverdiende pensioen is het moment waarop je voluit van het leven kan genieten, maar het is tegelijk het moment waarop je maandloon wordt vervangen door je wettelijk pensioen. En dat kan een stuk lager uitvallen dan wat je gewoon was. Met pensioensparen leg je tijdens je loopbaan een eigen spaarpotje aan om ook na je pensioen niet in te boeten aan levenskwaliteit.

Derde pensioenpijler

Pensioensparen wordt de derde pensioenpijler genoemd. Het is de aanvulling op je wettelijk pensioen (eerste pensioenpijler) en je aanvullend pensioen via je werkgever (tweede pensioenpijler). Via deze vorm van langetermijnsparen stort je vanaf je 18° verjaardag maandelijks of jaarlijks een bedrag in een pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering. Eenmaal je met pensioen gaat, komt je opgespaarde kapitaal vrij als ‘extra pensioen’.

Fiscaal voordeel

Met pensioensparen leg je niet alleen een eigen spaarpotje aan, je betaalt er ook minder personenbelasting mee. Hoe groot het fiscaal voordeel is, wordt bepaald door het bedrag dat je per jaar opzijzet voor pensioensparen. Kies je voor het basisplafond van 990 euro, dan is je belastingvoordeel 30%. Stort je het maximumbedrag van 1.270 euro, dan is het belastingvoordeel 25%. In het eerste geval betaal je dus 297 euro minder belastingen, in het tweede 317,50 euro en bovendien bouw je een grotere buffer op.

Pensioensparen via de bank

Je kan pensioensparen via de bank of via je verzekeraar. Het grote verschil is dat je verzekeraar je een vast rendement garandeert (en mogelijk ook nog een winstdeelname). Je weet dus perfect hoeveel je zal ontvangen eens je op pensioen gaat. Kies je voor een bank, dan is het eindbedrag onderhevig aan de risico’s van de beurs. Je pensioenspaarfonds via de bank belegt je geld namelijk in aandelen en obligaties. Dat kan je een hoger rendement opleveren, maar garanties zijn er daarvoor niet.

Pensioensparen via de bank

Bij een verzekeraar stort je in een pensioenspaarverzekering. Elke gedane storting in een ‘tak 21’ blijft je een vast rendement opleveren én je hebt kapitaalsgarantie. Je geld is dus 100% beschermd. Opgelet: de rentevoet kan bij toekomstige stortingen wel naar boven of naar beneden bijgesteld worden, afhankelijk van de economie.

Hoe jonger, hoe beter

Starten met pensioensparen kan op elk moment en je bent ook niet verplicht om iedere maand of elk jaar een vast bedrag te sparen. Wel is het zo dat hoe sneller je start, hoe meer tijd je geld heeft om aan te groeien. Als je er marge voor hebt, begin je dus in het ideale geval met pensioensparen vanaf je 18° verjaardag en doe je je laatste storting als je 64 bent.

Conclusie

Wil je ook na je pensioen dezelfde levensstandaard behouden? Zet dan elk jaar een bepaald bedrag opzij via pensioensparen. Het is een veilige en flexibele vorm van langetermijnsparen en bovendien doe je er ook fiscaal voordeel mee.

Copyright Digital Assur

Vragen over pensioensparen op uw maat?

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen