Maximaliseer je pensioensparen: een stapsgewijze handleiding

Start jong en pluk de vruchten

Het pensioensparen kun je starten zodra je 18 wordt en doorgaan tot het jaar waarin je 64 wordt. Het advies is simpel: hoe eerder je begint, des te meer je kunt profiteren van de samengestelde rente en fiscale voordelen.

Optimaliseer je fiscaal voordeel door strategisch te storten

Je kunt jaarlijks tot 990 euro storten om een belastingvermindering van 30% te ontvangen, wat neerkomt op een belastingbesparing van 297 euro. Kies je ervoor om tussen 990 en 1.270 euro te storten, dan ontvang je een belastingvermindering van 25%, wat resulteert in een besparing van 317,50 euro. De keuze van het bedrag hangt af van je persoonlijke financiële situatie en belastingstrategie.

Begrijp de belastingimplicaties en blijf consistent

Als je voor je 55e start met pensioensparen, betaal je 8% belasting op je gespaarde bedrag wanneer je 60 wordt. Afhankelijk van je keuze tussen een pensioenspaarfonds of een spaarverzekering variëren de belastingregels. Na je 60e zijn verdere stortingen nog steeds fiscaal aftrekbaar, maar niet meer belast. Begin je na je 55e, dan vindt de belastingheffing plaats op de tiende verjaardag van je contract.

Pas je risiconiveau aan op basis van je leeftijd

Bij pensioensparen heb je keuze tussen Tak 21 (met een gegarandeerde rente) en Tak 23 (een beleggingsfonds met potentieel hoger rendement maar ook meer risico). Afhankelijk van je leeftijd en risicotolerantie kun je de keuze maken die het beste bij je financiële doelen past.

De kracht van maandelijks sparen

Door maandelijks een bedrag te storten, spreid je de risico’s en benut je het rendement vanaf de eerste dag. Begin indien mogelijk al in januari met storten om het hele jaar door te profiteren van je investering.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen