Hospitalisatieverzekering of wettelijke ziekteverzekering?
Als je door ziekte of een ongeval in het ziekenhuis belandt, zijn financiële zorgen het minste waar je op zit te wachten. De wettelijke ziektekostenverzekering van het ziekenfonds betaalt een groot deel van de medische kosten, maar voor optimale zekerheid bij een ziekenhuisopname, sluit je daarom best een aanvullende hospitalisatieverzekering af, ook al is die niet verplicht.
Wat dekt de hospitalisatieverzekering?
Een hospitalisatieverzekering voorziet de terugbetaling van de kosten van je ziekenhuisopname, ongeacht of je door ziekte, een ongeval of om te bevallen in het ziekenhuis bent beland.
Naast de kosten van de ziekenhuisopname zelf (je kamer, de raadplegingen en erelonen) dekken de meeste hospitalisatieverzekeringen ook de ambulante kosten voor en na de hospitalisatie. Dat zijn de medische kosten die verband houden met je opname, zoals medicatie, consultaties, labokosten, kine, scans of andere onderzoeken. Gemiddeld loopt deze periode van één of twee maanden voor de opname tot drie à zes maanden erna.
Een typisch geval dat gedekt wordt door de hospitalisatieverzekering is de opname in eenpersoonskamer in plaats van een kamer voor twee of meer personen. Heel wat polissen gaan echter een stuk verder en voorzien ook een uitbreiding van de ambulante zorgen bij een aantal zware ziekten.
Wat is het verschil met de wettelijke ziektekostenverzekering?
De wettelijke ziekteverzekering van het ziekenfonds betaalt een groot deel van de gezondheidszorg terug, maar ze dekt niet alle kosten. Dat is bijvoorbeeld het geval voor een aantal behandelingstechnieken, medische materialen, implantaten of geneesmiddelen.
Een aanvullende hospitalisatieverzekering daarentegen vergoedt de kosten die je zonder deze verzekering zelf zou moeten betalen na de tussenkomst van het ziekenfonds. Van het bedrag op de ziekenhuisfactuur wordt enkel nog de franchise of vrijstelling afgetrokken (die is voor eigen rekening).
Persoonlijk of via het werk?
Heel veel Belgische werkgevers bieden een hospitalisatieverzekering aan als extralegaal voordeel. Bij een collectieve hospitalisatieverzekering word je opgenomen in het plan voor het volledige personeel, zonder onderscheid op basis van je leeftijd of gezondheidstoestand. Sommige werkgevers betalen de premie zelfs geheel of gedeeltelijk voor hun personeel.
Uiteraard kan je ook een individuele hospitalisatieverzekering aangaan, maar hou er rekening mee dat hoe ouder je bent bij de instap, hoe hoger de premie zal zijn. Verzekeringsmaatschappijen gaan er dan namelijk van uit dat het risico op hospitalisatie groter is. Ook onderliggende aandoeningen hebben een impact op de hoogte van het premiebedrag.
Conclusie
De bescherming van een hospitalisatieverzekering is veel ruimer dan bij de wettelijke ziekteverzekering. Uiteraard heeft deze verzekering een prijs, maar ze zorgt er wel voor dat de focus na en tijdens een hospitalisatie naar je herstel gaat in plaats van naar financiële besognes. Meer dan 4 Belgen op 5 kiezen vandaag al voor deze extra zekerheid en vermijden zo verrassingen bij hun ziekenhuisfactuur.