Het belang van rechtsbijstand: een essentiële gids voor elke Vlaming

Veel Vlamingen staan er niet bij stil, maar een gedegen kennis over de rechtsbijstandsverzekering is cruciaal. Ondanks dat 74% van de Vlamingen denkt een rechtsbijstandsverzekering te bezitten, maakt slechts een kwart hier daadwerkelijk gebruik van of begrijpt wat deze verzekering inhoudt. Met dit artikel willen we daar verandering in brengen en je kennis over rechtsbijstandsverzekeringen aanscherpen.

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Kort gezegd, een rechtsbijstandsverzekering beschermt en behartigt jouw belangen in juridische geschillen, of je nu schade veroorzaakt hebt of zelf schade hebt geleden. Als verzekeringsnemer ben je verplicht om je verzekeraar te informeren over mogelijke conflicten. Jouw verzekeraar staat klaar om je te adviseren over je rechten, zelfs voordat er sprake is van een juridisch proces.

In het geval van een geschil zal je verzekeraar trachten het probleem eerst buiten de rechtbank om op te lossen. Indien een minnelijke schikking niet mogelijk blijkt en een gerechtelijke procedure onvermijdelijk is, dekt je rechtsbijstandsverzekering de kosten hiervan, inclusief die van de tegenpartij, mocht je de zaak verliezen.

Twee varianten van rechtsbijstand

Je kunt kiezen tussen twee vormen van rechtsbijstand: als aanvullende dekking bij een andere verzekering (zoals auto-, brand-, of familiale verzekering) of als een zelfstandige polis. Het voordeel van een zelfstandige rechtsbijstandsverzekering is dat je niet afhankelijk bent van een hoofdverzekering voor juridische ondersteuning.

Opmerkelijke statistieken

  • Kans op rechtbankbezoek: 1 op de 5 Vlamingen staat ooit voor de rechter, een significant cijfer dat het belang van een rechtsbijstandsverzekering onderstreept. Ondanks deze kans, controleert 44% niet of ze verzekerd zijn wanneer ze voor de rechter moeten verschijnen.
  • Keuze van advocaat: Hoewel 50% van de Vlamingen denkt dat de verzekeraar een advocaat aanwijst, heb je als verzekerde altijd het laatste woord in de keuze van je advocaat. Desondanks zou 90% de door de verzekeraar voorgestelde advocaat overwegen.
  • Kennisgap: Bij de oudere generatie weet 1 op de 10 niet wat rechtsbijstand inhoudt; bij jongeren is dit zelfs 1 op de 3.

Conclusie

De rechtsbijstandsverzekering is een onmisbare veiligheidsnet voor elke Vlaming. Het biedt niet alleen financiële bescherming in tijden van juridische nood, maar stelt je ook in staat om met vertrouwen je rechten uit te oefenen. Door jezelf te informeren en te kiezen voor de juiste rechtsbijstandsverzekering, sta je sterker in je schoenen, zowel in als buiten de rechtszaal.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen