Het aanvullend pensioen als werknemer of zelfstandige

Het aanvullend pensioen is – what’s in a name? – de aanvulling op je wettelijk pensioen. Het is de tweede pensioenpijler die veel werkgevers bieden als extralegaal voordeel, de welbekende groepsverzekering. Ook als zelfstandige kan je tijdens je loopbaan een vrij aanvullend pensioen opbouwen.

De groepsverzekering als extralegaal voordeel

Steeds meer werkgevers bieden hun werknemers een extralegaal voordeel aan in de vorm van een groepsverzekering. Om dat aanvullend pensioen op te bouwen, stort je werkgever bijdragen aan een pensioeninstelling. Dat kan een verzekeraar of een pensioenfonds zijn. De uitbetaling van het aanvullend pensioen gebeurt meestal als je met pensioen gaat of bij het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd. Het opgebouwde bedrag wordt ofwel in één keer of gespreid uitgekeerd. Vaak omvat het aanvullend pensioen ook een overlijdenswaarborg. Je begunstigden (je echtgenoot, wettelijke partner of je kinderen) krijgen dan een bedrag uitbetaald als je sterft vóór je pensioen.

Wat bij een nieuwe werkgever?

Als je verandert van werkgever, gaat het spaarpotje dat je via de groepsverzekering hebt opgebouwd niet verloren. Als je dat wil, kan je je reserves namelijk overdragen naar de pensioeninstelling van je nieuwe werkgever. Ga dan wel eerst na wat de gevolgen van zo’n overdracht zijn voor het kapitaal dat je op je pensioen mag verwachten of voor je overlijdensdekking.

En wat bij ziekte?

Afhankelijk van het pensioenplan hebben periodes van ziekte of arbeidsongeschiktheid een impact op het aanvullende pensioenkapitaal dat je opbouwt. Bij de meeste pensioenplannen bouw je namelijk enkel pensioen op voor de periodes wanneer je ook effectief hebt gewerkt. Bij afwezigheid zal je aanvullende pensioen dus lager zijn naarmate er tijdens deze periode geen pensioenbijdragen worden betaald. Andere pensioenplannen blijven de pensioenbijdragen verder betalen bij ziekte. Je arbeidsongeschiktheid heeft dan geen invloed op je aanvullend pensioen.

Aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Ook zelfstandigen kunnen hun wettelijk pensioen aanvullen via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Dat is niet alleen fiscaalvriendelijk, het biedt je ook extra bescherming bij arbeidsongeschiktheid of ernstige ziekte. Hoeveel je kan storten in het VAPZ wordt berekend op basis van het inkomen waarop je sociale bijdragen worden berekend. De bijdragen in het VAPZ zijn fiscaal aftrekbaar en bovendien doen ze je netto belastbaar inkomen dalen, waardoor je ook minder sociale bijdragen betaalt. Het VAPZ is bijgevolg dé aanvullende pensioenformule bij uitstek voor zelfstandigen.

Conclusie

Het aanvullend pensioen is het pensioen dat je bovenop het wettelijk pensioen kan opbouwen. Het is in die zin een mooi extraatje dat steeds meer werkgevers aanbieden. Ook voor zelfstandigen is het VAPZ een interessante pensioenformule.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen