Een aanrijdingsformulier invullen doe je zo!

In elk voertuig moet een Europees aanrijdingsformulier aanwezig zijn. Dat ligt doorgaans in het handschoenenkastje en het liefst laat je het ook daar. Raak je toch betrokken in een ongeval, dan is het belangrijk dat je dit formulier altijd correct en volledig invult. Zo kan je verzekeringsmaatschappij je dossier snel en vlot afhandelen. We zetten je op weg.

Een ongeval. Wat nu?

Het invullen van het aanrijdingsformulier is belangrijk, maar nog belangrijker is dat je jezelf eerst in veiligheid brengt. Zet daarom de motor uit, gebruik je handrem en zet je vier richtingaanwijzers aan. Daarna stap je uit met je fluohesje aan en plaats je de gevarendriehoek op de juiste afstand.

Als je niet te zeer in shock bent, probeer dan ook altijd in een eerste reflex de nummerplaat van de tegenpartij te onthouden en op te schrijven, voor het geval de andere bestuurder probeert te vluchten. Is er veel schade en/of zijn er gewonden? Dan ben je verplicht de politie te bellen.

Het aanrijdingsformulier uitgelegd

Eenmaal je jezelf in veiligheid hebt gebracht, vul je de voorzijde van het Europees aanrijdingsformulier in. Doe dit meteen (niet thuis), samen, in balpen (geen potlood), in duidelijk leesbare hoofdletters en volgens onderstaande stappen:

  1. Spreek af wie voertuig A en wie voertuig B is.
  2. Vul alle vakken van 1 tot 15 in. Vak 3 gaat bijvoorbeeld over de gewonden, vak 5 over de eventuele getuigen, vak 6 tot 9 over je gegevens en die van je tegenpartij.
  3. Maak een ruwe schets in vak 10 en 13. Duid de richting van de voertuigen aan met pijltjes en teken alle details op de locatie van het ongeval. Denk aan verkeerslichten, wegmarkeringen en eventuele obstakels.
  4. Alles ingevuld en allebei akkoord? Onderteken dan allebei en hou elk één exemplaar bij: het origineel of het doorgedrukte exemplaar. Je hoeft het aanrijdingsformulier dus maar één keer in te vullen.

Help je verzekeraar bij de afhandeling

Voor een vlotte afhandeling van het schadegeval stuur je het ingevulde aanrijdingsformulier zo snel mogelijk naar je verzekeringsmaatschappij. Hoe meer details en concrete info je kan bezorgen, hoe beter. Daar horen ook foto’s bij. Zij kunnen belangrijk bewijsmateriaal vormen bij het bepalen van de aansprakelijkheid.

Wat als beide partijen niet akkoord zijn?

Zijn jullie het niet eens over de toedracht van het ongeval? Wacht dan met ondertekenen en bel de politie om een proces-verbaal op te stellen. Op het aanrijdingsformulier zelf kan je het meningsverschil ook noteren bij de opmerkingen. Of je kan allebei een eigen exemplaar invullen en aangeven waarom de andere bestuurder niet wil ondertekenen.

Conclusie

Een ongeval kan voor paniek zorgen, maar ook dan is het belangrijk dat het aanrijdingsformulier volledig en correct wordt ingevuld. In het ideale geval bereik je een akkoord met de tegenpartij, in het andere geval schakel je best de politie in.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen