Een 18-jarige in huis. Moet ik nu nieuwe verzekeringen afsluiten?

Vanaf 18 jaar is je zoon of dochter officieel meerderjarig. In principe kan je kroost dan doen wat ze willen en de beslissingen nemen die ze willen, maar dat betekent niet dat ze dat automatisch onverzekerd doen. De meeste verzekeringen blijven ook na de achttiende verjaardag doorlopen. Belangrijke voorwaarde is evenwel dat het domicilie op het ouderlijke adres blijft staan.

De familiale verzekering

De familiale verzekering dekt schade aan derden toegebracht door iedereen die onder hetzelfde dak woont. Zolang je zoon of dochter bij jou gedomicilieerd staat, komt de familiale verzekering tussen. Dat is dus ook het geval wanneer je kotstudent een vandalenstreek uithaalt of per ongeluk iets kapotmaakt van een medestudent.

De autoverzekering

Heeft je 18-jarige niet alleen een rijbewijs, maar ook een eigen auto? Dan is een autoverzekering op zijn of haar naam uiteraard verplicht. Anders is het wanneer je zoon of dochter jouw wagen gebruikt. Zolang hun domicilie niet verandert, telt je autoverzekering ook voor hen. Er wordt wel een verschil gemaakt tussen occasionele en regelmatige bestuurders. In het eerste geval valt de sporadische bestuurder gewoon onder je eigen autoverzekering. In het tweede geval – wanneer je je auto verschillende keren per week meegeeft – is het aangewezen dit door te geven aan je verzekeraar. Doe je dit niet, dan kan je bij een ongeval in de problemen komen.

De brandverzekering

Je kind is beschermd door je brandverzekering zolang het gedomicilieerd is op het ouderlijke adres. Dat betekent ook dat je geen aparte brandverzekering hoeft af te sluiten voor het kot waar je zoon of dochter in de week verblijft.

De hospitalisatieverzekering

Net als bij de drie verzekeringen hierboven blijft je hospitalisatieverzekering doorlopen zolang je je zoon of dochter ten laste hebt. Een eigen hospitalisatieverzekering is wel nodig wanneer je kind een eigen job heeft en zijn domicilie verplaatst. Een 18-jarige mag dan wel op eigen benen willen staan, dat betekent maar zelden dat ze gewapend zijn om de kosten van een ziekenhuisopname zelf te dragen. Een hospitalisatieverzekering afsluiten bespaart hen dan ook van financiële zorgen op jonge leeftijd. Veel werkgevers nemen trouwens een hospitalisatieverzekering op in het loonpakket voor hun werknemers.

Conclusie

De dag dat je zoon of dochter 18 jaar wordt, verandert er weinig op het vlak van verzekeringen. Zolang het domicilie niet wijzigt, blijven je autoverzekering, brandverzekering, familiale verzekering en hospitalisatieverzekering gelden.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen