De reisverzekering: tijdelijk contract of jaarcontract?

Een van de vragen die je je moet stellen bij de keuze van een reisverzekering is of je reisbijstand wil tijdens één specifieke reis of tijdens alle reizen die je in één jaar maakt. We leggen het verschil uit.

Tijdelijke reisverzekering: voor de occasionele reiziger

Maak je één keer per jaar een buitenlandse reis van enkele weken? Dan is een tijdelijke of kortlopende reisbijstandsverzekering de meest voordelige optie. Je bent dan gedekt voor één specifieke reis naar één specifiek land. Ook in de landen die je op weg naar je bestemming doorkruist, ben je beschermd. De duurtijd van je reis is bij een tijdelijk contract wel meestal beperkt tot anderhalve maand.

Doorlopende reisverzekering: voor de fervente reiziger

Ga je verschillende keren per jaar op reis? Dan is een jaarcontract of doorlopende reisverzekering de beste optie. Je geniet dan voor al je vakanties – ook naar verschillende bestemmingen – van een vergoeding van de medische kosten bij ongeval of ziekte in het buitenland.

Plan je een wereldreis van meerdere maanden? Dan zal je bij het afsluiten van de reisverzekering ook moeten kiezen hoe lang je onafgebroken van de bijstand wil genieten. Dat kan bijvoorbeeld voor twee weken, maar ook voor drie onafgebroken maanden. Elke keer je naar huis terugkeert, komt de teller op nul te staan en start je met een nieuwe onafgebroken periode.

Andere vragen bij de keuze van een reisverzekering

Naast de looptijd kan je bij het afsluiten van je reisbijstandsverzekering ook nog een aantal andere keuzes maken:

  • De limiet van de terugbetaalde medische kosten
  • Aanvulling met pechbijstand als je reist met een eigen voertuig
  • Uitbreiding met annulatieverzekering
  • Uitbreiding met bagageverzekering
  • Uitbreiding naar alle leden van je gezin

Hoeveel kost een reisverzekering?

De premie van je reisverzekering is afhankelijk van verschillende factoren: de duurtijd, de onafgebroken verzekerde periode bij jaarcontracten, het aantal verzekerde personen, het maximumbedrag voor terugbetaling van medische kosten en de eventuele uitbreiding met bagage-, annulatie- of pechbijstandsverzekering.

Goed om weten is daarnaast dat verschillende tijdelijke contracten in één jaar doorgaans duurder µ zijn dan één doorlopende reisverzekering voor een jaar. Vaak zal de premie van je reisannulatieverzekering ook interessanter zijn als je al een reisbijstandsverzekering hebt.

Dubbel verzekerd of niet?

Het is mogelijk dat je al op een andere manier door een (gedeeltelijke) reisbijstandsverzekering gedekt bent. Via je kredietkaart bijvoorbeeld, of je ziekenfonds, autoverzekering of hospitalisatieverzekering. Check dit voor je je reisverzekering ondertekent.

Conclusie

Een tijdelijke reisverzekering is het voordeligst wanneer je één keer per jaar voor een beperkt aantal weken naar het buitenland reist. Een doorlopende reisverzekering (voor één jaar) is het interessantst voor frequente reizigers en wereldreizigers.

Vragen over je reisverzekering?

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen