De levensverzekering: bescherming van je naasten én appeltje voor de dorst

Een extraatje bovenop je wettelijk pensioen? Sparen voor je ultieme droom of een specifiek doel? Of je familie financieel beschermen bij je overlijden? Het zijn allemaal redenen om te kiezen voor een levensverzekering. En voor wie aan de voorwaarden voldoet, is er ook nog een fiscaal voordeel.

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een overeenkomst die je afsluit met een verzekeraar die zich engageert om het gespaarde bedrag uit te betalen. Dat kan ofwel op een vooraf bepaalde datum tijdens je leven, ofwel bij overlijden. Met een levensverzekering spaar je dus een appeltje voor de dorst bij elkaar, maar ze biedt ook financiële bescherming aan je naasten bij vroegtijdig overlijden.

Tak 21 of Tak 23?

Bij het afsluiten van een levensverzekering bepaal je welk bedrag je maandelijks of jaarlijks in je contract stort. Ook de begunstigde bij leven (dit kan jij als verzekerde zijn) en de begunstigde bij overlijden worden vastgelegd. Daarnaast zal je een keuze moeten maken tussen tak 21 en tak 23.

Tak 21 is een spaarproduct met een vaste looptijd waarbij je geniet van een gewaarborgde interestvoet, een gewaarborgd nettokapitaal en een eventuele jaarlijkse winstdeling. Tak 23 is een beleggingsproduct met een onbepaalde looptijd waarbij het rendement potentieel hoger is, maar met een groter risico. Er is immers geen kapitaalsgarantie.

Een extraatje bovenop je pensioen

Via een levensverzekering kan je een aanvullend pensioenkapitaal opbouwen. Door je verzekeringscontract te laten eindigen op je pensioenleeftijd, geniet je na je actieve loopbaan van extra kapitaal bovenop je wettelijke pensioen. Dankzij het gespaarde bedrag dat je uitbetaald krijgt, kan je je levensstandaard ook tijdens je pensioen behouden. Onder bepaalde voorwaarden kan je zelfs elk jaar van 30 procent belastingvoordeel genieten op het bedrag dat je spaart.

Financieel vangnet voor je familie

Als je vroeger dan verwacht overlijdt, kunnen in het kielzog van het verdriet voor je naasten ook financiële zorgen volgen. Het inkomen van je gezin krijgt dan namelijk een dreun terwijl de kosten of lening blijven doorlopen. Een levensverzekering – meestal overlijdensverzekering genoemd in dit scenario – voorziet een kapitaal dat wordt uitgekeerd wanneer je voor de einddatum van je verzekeringsovereenkomst komt te overlijden.

Sparen voor een specifiek doel

Een levensverzekering is ook een ideale spaarformule of beleggingsinstrument. Je bepaalt dan bij het afsluiten van je contract de datum waarop je het gespaarde bedrag uitgekeerd wil krijgen. Dat kan je pensioen zijn, maar ook het moment waarop je kinderen op kot gaan of je wat minder wil gaan werken. Het gespaarde bedrag kan je dan investeren in je ultieme droom of een specifiek doel of project: een wereldreis, de studies van je kinderen, een investering in vastgoed of een financieel duwtje in de rug van je kroost.

Conclusie

Een levensverzekering is interessant voor al wie op een bepaald moment in zijn leven over extra kapitaal wil beschikken of bij overlijden zijn familie niet met financiële zorgen wil opzadelen.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen