Cyberverzekering, een nieuwkomer in verzekeringsland

Criminaliteit is van alle tijden, cybercriminaliteit vooral van de laatste jaren. De opmars van hacking, phishing, fraude en afpersing via internet is echter nog moeilijk te stoppen. Computercriminelen te slim af zijn, is de kunst, maar als dat niet lukt, is er sinds kort ook de cyberverzekering die de kosten vergoedt die bij computercriminaliteit kunnen komen kijken.

Plan A: bescherm jezelf tegen cybercriminelen

Cybercriminelen zijn slim, maar met een aantal maatregelen kan jij ze ook te slim af zijn. Alles begint bij een waterdichte bescherming van je persoonlijke gegevens. Complexe wachtwoorden gebruiken is een no-brainer. Kies ook een ander wachtwoord per applicatie of website en wijzig deze om de zoveel tijd. Beveilig daarnaast je computer met een antivirussysteem en stel systeemupdates niet uit. Wees ook superaandachtig voor je een verdachte mail opent en klik al zeker niet op links als je deze niet helemaal vertrouwt.

Elke dag brengen we namelijk uren online door en in die tijd krijgen online afpersers, hackers en fraudeurs een zee van tijd om je in hun web te strikken of je gegevens te stelen.

Plan B: sluit een cyberverzekering af

Zelfs wie bovenstaande basisregels volgt, is als bedrijf of particulier toch nog een prooi voor onlinemisdadigers. Met een cyberverzekering kan je echter rekenen op een back-upplan wanneer ze aan de haal gaan met je persoonlijke of financiële gegevens. Specifiek dekt deze nieuwkomer in verzekeringsland de kosten die voortvloeien uit cybercrime. Denk aan losgeld, de installatie van nieuwe systemen of de herstelling of vervanging van je geïnfecteerde computer of netwerk. Ook een schadevergoeding voor misgelopen inkomsten of bijstand bij een datalek of cyberaanval valt onder deze verzekering.

Cybercriminelen kennen vele gezichten

Het gezicht van cybercriminelen krijg je wellicht nooit te zien, maar nochtans hebben ze er veel. De bekendste vorm van cybercrime is hacking. Daarbij wordt ingebroken in je account, waarna je gegevens worden gestolen of andere slachtoffers worden gemaakt door je gegevens te misbruiken. Bij phishing word je via valse berichten gelokt naar een even valse website om je daar te laten inloggen en zo je gegevens te bemachtigen. Andere vormen van cybercriminaliteit zijn identiteitsfraude, afpersing, social engineering of het platleggen van websites door enorme hoeveelheden data naar een server te sturen.

Conclusie

Een cyberverzekering wordt zeker voor bedrijven meer en meer een must in de verzekeringsportefeuille. Met gezond verstand en een aantal basisregels kan je veel onheil voorkomen, maar in een onbewaakt moment kunnen alerte cybercriminelen je altijd nog in de val lokken. Een cyberverzekering vormt dan een stok achter de deur.

Vragen / offerte

Heeft u vragen of wenst u een vrijblijvende offerte? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u zo snel mogelijk.

Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve een geldig e-mailadres in te vullen